Toepassingen buiten de klas


Toegangsbewijzen                                                              

Entreekaarten van concerten worden voorzien van een unieke QR Code per entreebewijs. Maar ook de gasten van festivals of evenementen kunnen een eigen QR code sticker maken met informatie over zichzelf.

toegang_QR.jpg

Maar ook bijvoorbeeld bij een e-ticket in de trein, deze wordt door de conducteur gescand. Lees ook het artikel:

9292-OV werkt met QR-codes bij het reisadvies


Voeding
QR-codes op verse producten: “De consument wil steeds meer weten over de teler en de manier van telen. Door direct met de consument te communiceren over een product als tomaten, kunnen we de consument kennis laten maken met ‘zijn’ teler en vertellen over de duurzame manier van telen.”
 
Bibliotheek
Bibliotheek Oss begon als eerste gebruik te maken van QR-codes gekoppeld aan de catalogus en kreeg daarin navolging van verschillende andere bibliotheken.

Makelaar

Een code bij een huis dat te koop staat brengt de geïnteresseerde meteen bij de juiste informatie. Sommige makelaars hebben ook een QR-code als samenvatting van de informatie op de brochure staan.
 
Digitale speurtocht in Giethoorn
De eerste QR-game in Nederland. Spelers worden langs een route geleid en krijgen steeds nieuwe informatie met het scannen van een nieuwe code. Voor meer informatie, zie ook: QR hunt
 
Radio-Astronomy 
Bij Radio Kootwijk, op de Veluwe is geschiedenis geschreven door radio-astronomen die de Melkweg in kaart hebben gebracht. Door middel van het scannen van de QR code op het informatiebord komt de geschiedenis tot leven via een mobiele video.
 
Internetbankieren

Sommige banken werken nu bij internetbankieren al met het versturen van sms-codes voor authenticatie. Een alternatief hiervoor is dat je met je smartphone een QR-code scant die tijdens het inlogproces verschijnt.

Stemmen
In de Belgische verkiezingen van 2014 werden ze gebruikt als verificatiestrook (stembiljet) van een elektronische stemming. De digitale munteenheid Bitcoin gebruikt QR-codes om betalingen te versturen en tevens om de munten zelf op te slaan in de vorm van een QR-sleutel.