april 17
Elfde les op 17 april

​Vandaag alweer de laatste les HTML via code studio. We zijn begonnen met een blad waarop de leerlingen de ontbrekende tags moesten invullen. De volgorde waarin een website opgebouwd wordt, is de afgelopen weken uitgebreid aan bod gekomen, dus voor de meeste kinderen was dit een eitje.

Hierna zijn we verder gegaan in code studio. Er is gewerkt aan het maken van lijstjes (<ul> en <ol>) lijstjes, hoe je een plaatje toevoegd aan je pagina en het debuggen van gemaakte websites. Ieder typfoutje zorgt voor problemen, zo bleek wel. Is een plaatje nu <img src of <img scr???

Een aantal leerlingen ging dusdanig snel door de stof heen dat ze zelfs al in de css code gewerkt hebben. 

​Het was wederom een zeer productieve les.

februari 13
Zesde les op 13 februari

Vandaag zijn de leerlingen snel aan de slag gegaan met het programmeren van de Mindstorms EV3 robots​. Er waren 3 parcours beschikbaar namelijk:

Knuffelkitten: Simpel eerste parcours met een aantal 90 graden bochten.

Straatkat: Gemiddeld tweede parcours met niet alleen 90 graden, maar ook bochten in andere hoeken. 

Hongerige leeuw: Moeilijk laatste parcours met krappe banen, vooruit & achteruit rijden en verschillende bochten. 

De leerlingen gingen voortvarend aan de slag met het eerste level, deze kwamen een aantal leerlingen snel door. Het tweede level bleek een grotere uitdaging. Aan het einde van de les was er helaas niemand toegekomen aan het laatste level, maar het was goed te zien hoe slim een aantal leerlingen het analyseren van het parcours aanpakte. 

januari 30
Vijfde les op 30 januari 2018

​Vandaag zijn de leerlingen gestart met het bouwen van de LEGO Mindstorms EV3 robot. De leerlingen zijn in tweetallen geplaatst en kregen een laptop, LEGO-box en LEGO Mindstorms kern. Deze kern moesten ze plaatsen in de robot ​die ze gaan bouwen met de box. De meeste leerlingen gingen erg voortvarend van start en hadden de robot in ongeveer 45 minuten af. Hierna konden ze aan de slag met de Robot-Educator op de laptop om de robot aan te sturen. 

Er was een parcours op de grond afgezet waarmee de leerlingen konden oefenen, dit bleek al vrij lastig te zijn. De robot luistert erg nauw naar de blokjes. 

Volgende week gaan we aan de slag met 3 verschillende parcours op 3 verschillende moeilijkheidsniveau's. 

januari 16
Vijfde les op 16 januari 2018

​Vandaag hebben de leerlingen gewerkt met het zogenaamde "Station Sensation". In deze werkvorm gaan de leerlingen aan de slag met drie verschillende programmeeronderdelen, met elk zullen ze ongeveer een half uur lang werken. De onderdelen van vandaag waren:

LightBot: iPad-app waarin er vooral gefocust word op de volgorde en efficientie van code.

Arcade Game Creator: iPad-app waarin de leerlingen een eigen game bouwen. Vooral de moeilijkheidsgraad van de game en de voorwaarden van de game zijn belangrijk hier. 

Ozobot: Echte kleine robots die op basis van kleurcodes een lijn volgen en daar acties op uitvoeren.

​Ondanks dat het allemaal vrij gemakkelijke onderdelen waren, hebben de leerlingen erg hard gewerkt en vonden ze het merkbaar erg leuk om te doen. Volgende les starten we met LEGO Mindstorms, een wat lastiger en langer onderwerp. 

december 19
Vierde les op 19 december 2017

Vandaag hebben de leerlingen voor het ​laatst gewerkt met de Microbit. De leerlingen hebben zich vooral gericht op het verbinden van de Microbit met andere sensoren en dergelijke. Vooral het LED-lampje en de speaker waren erg populair. 

Het lastigste van vandaag bleek het correct aansluiten van alle kabels bij de moeilijkere schakelingen. De leerlingen maakte hierin vaak kleine foutjes waardoor de hele schakeling niet werkte. Vaak waren deze na een simpele ingreep te verhelpen.

​Aan het einde van de les hebben de leerlingen een korte reflectie geschreven over dit onderdeel. Volgende les gaan we aan de slag met ​verschillende kleine programmeeropdrachten. 

november 28
Derde les op 28 november 2017

​Vandaag alweer de derde les. De leerlingen hebben voor het eerst gewerkt met de micro:bit. Dit is een klein "computertje" wat geprogrammeerd kan worden met behulp van drag en drop (zoals scratch in de vorige les) of java script. Wilt u graag weten hoe een micro:bit eruit ziet en wat je er mee kan? Kijk het filmpje op: https://www.youtube.com/watch?v=0EUzE_Q3W98&t=5s​ 

Vandaag hebben we verder gewerkt met het drag en drop principe. De leerlingen hebben de micro:bit allerlei opdrachten laten uitvoeren, waarbij ze geeïndigd zijn met een steen-papier-schaar spelletje waarbij de micro:bit de score bijhield.

Het was een pittige en leuke les. De volgende les gaan we weer verder met de micro:bit. Dan gaan we er lichtjes en een speakertje op aansluiten. 

november 14
Tweede les op 14 november 2017

Vandaag zijn we aan de slag gegaan met de eerste echte complete programmerles. De leerlingen hebben in Scratch een game gemaakt, waarbij er de keus was uit een makkelijke game maken volgens een Tutorial of zélf een game ontwerpen. De meeste leerlingen kozen voor de eerste optie en dit bleek al een flinke uitdaging. 

Uiteindelijk zijn er een aantal mooie games gemaakt die bijna af waren. Het spel wat via de tutorial gebouwd werd was het welbekende "Pong". De eigen ontwerpen waren twee mooie Doolhof games.

Aan het eind van de les hebben de leerlingen de game van hun buurman/brouw gereviewd. Er werd gekeken naar het ontwerp, het doel van het spel en de moeilijkheidsgraad. Dit alles werd gescoord op een systeem van 5 sterren per onderdeel met bijbehorende tips en tops. 

​Ook was er nog ruimte voor een reflectie, waarin we de bekende vragen beantwoorden over de les van de vandaag. Wat heb je vandaag geleerd? Wat vond ik moeilijk en wat vond je makkelijk?

oktober 31
Eerste les op 31 oktober 2017

Vandaag zijn leerlingen 19 leerlingen uit groep 7 van verschillende AT-scholen weer ​begonnen met de eerste les van Leren Programmeren.

De leerlingen zijn begonnen met een programma wat we ter kennismaking hebben gebruikt, waarin ze hun naam, leeftijd en school moeten opnoemen. Maar wat als we dit programma veranderen? Dan zullen we het in een andere volgorde moeten opnoemen. Dit geeft meteen mooi inzicht in wat voor het effect het wijzigen van programma heeft.​

Daarna hebben we bekeken wat verschillende vormen van programmeren zijn. Belangrijke termen hierin zijn ‘adaptief’ of ‘sequentieel’ programmeren. Aan de hand hiervan moesten de kinderen huishoudelijke apparatuur bedenken, en bekijken hoe en of deze met een programma werken. Ook werd er een blokschema gemaakt, zodat precies duidelijk is welke stappen het programma van dit apparaat maakt tot aan het eindproduct.

​Hierna hebben de leerlingen een ChromeBook gekregen en hier zijn we begonnen met het eerste onderwerp van de cursus, Scratch. De leerlingen zijn op onderzoek uitgegaan om te ontdekken hoe verschillende Scratch-games werken. Er waren al een aantal leerlingen die bekend waren met Scratch, deze konden hun tafelgenoten goed op weg helpen. Het was erg fijn om deze samenwerking te zien. 

​Na een korte reflectie was de les alweer voorbij, we kijken alweer enorm uit naar de volgende les! 

Over deze blog
Nee, dit is niet mijn foto. Ik heb gewoon nog geen tijd gehad om dit gedeelte bij te werken. Fijn om te weten dat iemand zo goed oplet. Bedankt!